"Po deležu (prispevkov) za Nato smo skupaj z Združenimi državami Amerike na prvem mestu očitno zato, ker je čas večnega miru po hladni vojni minil," je dejal Sikorski v petkovem intervjuju za televizijsko mrežo Bloomberg.

Na vprašanje o morebitnem drugem predsedniškem mandatu Donalda Trumpa je odgovoril, da ohranjajo stike tako z obstoječo ameriško administracijo kot z alternativno. Sikorski je pojasnil, da je javno podprl Trumpov pritisk na zaveznice, da povečajo obrambne izdatke, saj "ko so predhodniki to storili vljudno, ni delovalo".

Na napoved nekdanjega predsednika ZDA, da Nato ne bo branil držav, ki ne prispevajo zahtevanega deleža, se je Sikorski odzval z ugotovitvijo, da "Nato ni lokalno varnostno podjetje".

V petek je predvideno srečanje Sikorskega z nekdanjim Trumpovim svetovalcem za nacionalno varnost Robertom C. O'Brienom, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Stališče O'Briena, ki ga je predstavil v članku za zadnjo številko revije Foreign Affairs, je, da bi "Trump spodbujal Nato k rotaciji kopenskih in zračnih sil na Poljsko s ciljem okrepiti zmožnosti bližje meji z Rusijo in jasno pokazati, da bo zavezništvo branilo celotno ozemlje pred tujo agresijo". Hkrati je dodal, da je nadaljnja ameriška podpora obrambi Evrope "pogojena s tem, da Evropa opravi svoj del nalog – tudi v Ukrajini".