Notranje ministrstvo v Varšavi je kot razlog za tako odločitev navedlo "stabilizacijo migracijskih razmer na t. i. balkanski poti". Kot je dodalo, bodo razmere še naprej spremljali, kar pomeni, da lahko po potrebi vnovič vzpostavijo nadzor na meji med državama, poročanje poljskih medijev povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Vlada nekdanjega premierja Mateusza Morawieckega je konec septembra lani zaradi vse večjega migracijskega vala naznanila uvedbo začasnega mejnega nadzora s Slovaško, ki ga je nato vzpostavila 4. oktobra.

Morawiecki je takrat opozoril, da migranti nezakonito vstopajo na Poljsko po t. i. balkanski poti prek Madžarske in Slovaške, ki sta tako kot Poljska del schengenskega območja, za katerega načeloma velja, da ni nadzora na notranjih mejah.

Zaradi povečanega obsega nezakonitih migracij in boja proti tihotapljenju ljudi je v zadnjih letih več držav članic EU-ja uvedlo začasne mejne kontrole s sosednjimi državami, med njimi tudi Italija in Avstrija na meji s Slovenijo. Slovenska vlada je uvedla nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, ki ga je decembra lani podaljšala še za šest mesecev.