Predsednika so v vladi pozvali, naj preneha blokirati njihovo izbiro več desetih veleposlanikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tuskova koalicijska vlada, ki je na oblasti približno leto dni, se je odločila zamenjati številne veleposlanike Poljske v državah po vsem svetu, od katerih je velik del imenovala njena konservativna predhodnica pod vodstvom stranke Zakon in pravičnost (PiS).

Predsednik države Duda, ki ostaja trden podpornik PiS-a in konservativcev, njegov predsedniški mandat pa se izteče čez manj kot 300 dni, je odpoklice veleposlanikov označil za "manipulacije" sedanje vlade.

Premier Tusk je v četrtek v objavi na omrežju X ocenil, da je predsednik z vidika državne varnosti "skrajno neodgovoren, ker blokira imenovanje veleposlanikov v državah, kot so ZDA, Izrael in Ukrajina, ter imenovanje odposlanca pri zvezi Nato".

Duda je prav tako na omrežju X v odzivu zapisal, da vlada ne more odpoklicati veleposlanikov v ZDA in Ukrajini, saj ima "to pravico storiti le predsednik republike". Predsednik imenuje in razrešuje veleposlanike "na predlog ministra za zunanje zadeve s soglasjem predsednika vlade".

Po zakonu je torej na Poljskem vlada tista, ki nosi glavno odgovornost za zunanjo politiko – v sodelovanju s predsednikom države, vendar se interpretacije zakonov in sodelovanja na obeh straneh razlikujejo, navaja AFP.

Gre za enega od številnih prepirov med poljsko vlado in predsednikom države. Tuskova vlada je konservativnega Dudo večkrat obtožila, da zavira številne pomembne vladne reforme, zlasti na področju pravosodja in pravic žensk.