Svet Evrope in več drugih organizacij je posvarilo, da bi lahko varnostne sile zdaj celo ubijale, ne da bi morale za to odgovarjati.

Nova zakonodaja "izključuje kazensko odgovornost varnostnih sil za uporabo orožja ali neposredne sile v nasprotju s pravili", če bi bila ogrožena varnost posameznika ali države.

Komisar za človekove pravice Sveta Evrope Michael O'Flaherty je izrazil zaskrbljenost, da bi lahko predlog zakona "spodbudil pomanjkanje občutka odgovornosti in pokazal na pomanjkanje zavezanosti obveznostim na področju človekovih pravic".

Zakon lahko namreč ustvari pravni in politični okvir, ki bo državne uslužbence, razporejene na obmejnih območjih ali v drugih situacijah, odvračal od tega, da bi ravnali v skladu s pravili o sorazmernosti pri uporabi sile in strelnega orožja, je še opozoril.

Predlog zakona, ki potrebuje še podpis predsednika, so uvedli potem, ko je bil junija na beloruski meji smrtno ranjen poljski vojak. Poljska je nato napovedala okrepitev vojaške prisotnosti in zmogljivosti na meji.

Poljska očita Moskvi, ki je zaveznica Minska, da poskuša pretihotapiti na tisoče ljudi iz Afrike v Evropo, in sicer tako, da jih z letali prepelje v Rusijo in jih nato pošlje na poljsko mejo z Belorusijo.