Izredne razmere je s podpisom odloka, ki ga je pripravila vlada, da bi ustavila naval prebežnikov čez mejo, prejšnji četrtek razglasil poljski predsednik Andrzej Duda.

Opozicijske stranke na Poljskem so do uvedbe izrednih razmer kritične in opozarjajo, da gre za pretirano reakcijo, ki omejuje državljanske svoboščine, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Uvedli smo izredne razmere, zaprosili smo predsednika, da podpiše odlok, danes bomo v sejmu pozvali vse politične stranke, da izredne razmere podprejo, je dejal Morawiecki.

Gre za prvo razglasitev izrednih razmer na Poljskem po padcu komunizma leta 1989.

Sorodna novica Poljska: Na nekaterih območjih ob Belorusiji razglašene izredne razmere

Na Poljskem so razglašene izredne razmere, takoj ko predsednik države podpiše ustrezen odlok. Tega mora sicer nato še poslati v parlament, ki lahko izredne razmere v 48 urah prekliče.

Izredne razmere veljajo za 183 krajev na obmejnem območju, odlok pa med drugim tudi uradno prepoveduje dostop medijem.

Močno omejen je tudi dostop drugih ljudi, ki ne prebivajo tam, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prepovedani so shodi, nošenje orožja, vsi ljudje na območju pa morajo izkazovati svojo identiteto z osebnim dokumentom.

Poljska obmejna straža je v sredo sporočila, da je avgusta na meji z Belorusijo opazila okoli 3500 poskusov nezakonitih prehodov meje. V okoli 2500 primerih ji je uspelo preprečiti vstop v državo, okoli tisoč prebežnikov je bilo pridržanih.

Opozicija populistično vladajočo stranko Zakon in pravičnost (PiS) obtožuje, da je vprašanje migracij uporabila kot sredstvo uspeha na volitvah.