Predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Ksenija Dobrila se je na torkovem sestanku deželnega sveta SKGZ-ja odzvala na izid nedavnih lokalnih volitev v Italiji in izrazila skrb glede porasta skrajne desnice v italijanski deželi Furlaniji - Julijski krajini.

"Rast skrajne desnice v naši deželi Furlaniji - Julijski krajini nas navdaja z zaskrbljenostjo. Z veliko žalostjo sledimo tudi primeru Milj, kjer ne bo več Slovenca v občinskem svetu," je poudarila predsednica SKGZ-ja, ene od krovnih organizacij slovenske avtohtone narodne skupnosti v Italiji. Hkrati je izrazila zadovoljstvo nad slovenskimi kandidati, ki imajo po njenih besedah velike zasluge za uspeh Demokratske stranke v Trstu.

V tržaški občinski svet so bili namreč izvoljeni Valentina Repini, Stefano Ukmar in Štefan Čok, ki je med drugim tudi član deželnega sveta SKGZ-ja.

Ob tem je Dobrila opozorila, da v prvem krogu volitev še ni bil izvoljen tržaški župan, zato je Tržačane pozvala, naj se udeležijo drugega kroga lokalnih volitev in "se odločijo v prid Slovencem prijaznega mesta, za kar bo odločilen tudi sleherni glas naše manjšine".

V Trstu se je v prvem krogu volitev za župana najbolje odrezal dozdajšnji desnosredinski župan Roberto Dipiazza, ki je zbral 46,9 odstotka glasov. V drugem krogu se bo pomeril s kandidatom leve sredine, podpredsednikom deželnega parlamenta FJK in nekdanjim senatorjem Francescom Russom, ki je v prvem krogu zbral 31,7 odstotka glasov.

Člani deželnega sveta SKGZ-ja so na torkovem srečanju tudi sprejeli odločitev, da bo kongres SKGZ-ja pozno spomladi prihodnje leto in da bodo podprli članstvo te krovne organizacije v Federalistični zvezi evropskih narodnosti (Fuen).