73-letni Ranil Vickremesinghe je v preteklosti že petkrat vodil vlado. Njegovo imenovanje se je zgodilo le dan po srednem televizijskem nagovoru predsednika Šrilanke, v katerem je ta obljubil, da bo oblikoval novo vlado.

Ob tem je dodal, da bodo sprejeta ustavna dopolnila, ki bodo več moči odločanja prenesli na parlament. Predsednik Radžapaksa upa, da bo s tem dosegel umiritev napetosti na otoku, kjer se prebivalci že več mesecev spoprijemajo z akutnim pomanjkanjem osnovnih dobrin.

Potem ko ji je zmanjkalo tujih valut za odplačevanje dolgov, je Šrilanka aprila razglasila plačilno nesposobnost in za reševalni sveženj pomoči zaprosila Mednarodni denarni sklad (IMF).

Predsednik Gotabaja Radžapaksa je predtem že dvakrat razglasil izredne razmere, a je bil kljub temu neuspešen pri zatiranju protivladnih protestov, ki so se stopnjevali na začetku tedna.

Protestni tabor, ki so ga nasprotniki vlade postavili pred uradom predsednika, je bil namreč v ponedeljek tarča več kot tisoč privržencev vladajoče Šrilanške ljudske stranke.

V večdnevnih spopadih, ki so sledili temu incidentu, je umrlo najmanj devet ljudi, najmanj 200 pa je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.