Avtobus je po trčenju zagorel, zato so številne smrtne žrtve zgorele, najmanj 12 poškodovanih pa je večinoma utrpelo hude opekline.

Nesreča se je zgodila ob 4. uri zjutraj po lokalnem času v provinci Tamanrasset, ki leži globoko v Sahari. Po navedbah alžirske agencije za civilno zaščito je avtobus potnike prevažal med mestoma Tamanrasset in Adrar. Prvo je od prestolnice Alžir oddaljeno nekaj manj kot 2000 kilometrov, drugo pa nekaj več kot 1500.

Natančen vzrok nesreče ni znan. Po podatkih alžirske agencije za varnost v prometu je glavni vzrok prometnih nesreč v državi hitrost. Lani so jih imeli skoraj 23.000, v njih je skupno umrlo 3409 ljudi, 30.000 pa je bilo poškodovanih, navedbe vodje agencije povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Tamanrasset je pomembno prometno vozlišče za pretok ljudi in blaga z alžirskega skrajnega juga na obalni sever. Regija, ki leži blizu meja z Malijem in Nigrom, je tudi ključna tranzitna točka za prebežnike iz podsaharske Afrike, namenjene čez Alžirijo v Evropo.