Ponovil je, da bo Hrvaška vstop v schengenski prostor in območje evra zaznamovala simbolično, brez velikih zabav in stroškov.

"Kmalu bomo dosegli velik strateški cilj," je Plenković danes dejal na seji nacionalnega sveta za uvedbo evra in dodal, da gre za za otipljivo spremembo za vse državljane.

Na Hrvaškem te dni poteka zadnja faza oskrbe z gotovino v evrih. "Ustanovam smo distribuirali 1,2 milijona začetnih paketov kovancev za evro," je dejal Primorac in spomnil, da Hrvaška 1. januarja stopa v obdobje dvojnega obtoka. V tem obdobju bodo državljani do 15. januarja lahko uporabljali tako kune kot evre, trgovci pa jim bodo morali vrniti evre.

Od sredine avgusta do danes se je vrednost kun v obtoku po besedah guvernerja HNB zmanjšala za več kot 16 milijard kun (2,12 milijarde evrov), s 35,2 milijarde kun (4,67 milijarde evrov) na 18,9 milijarde kun (2,51 milijarde evrov). "Državljani so nas poslušali. To bo olajšalo pritisk na menjavo gotovine v januarju," je ocenil Vujčić.

Proces kovanja hrvaških kovancev za evro gre po besedah guvernerja HNB uspešno proti koncu. "Uspelo nam je skovati 400 milijonov kosov hrvaških kovancev, ta teden pa pričakujemo, da jih bomo skovali še pet milijonov, kar bo skupno 96,4 odstotka načrtovane količine kovancev," je napovedal Vujčić in pozval podjetnike, naj pripravijo potrebne količine evrov za poslovanje.

K temu, da naj se državljani oskrbijo z gotovino v evrih, so v preteklih dneh pozivale tudi banke, saj bo ob prehodu v novo leto kartično poslovanje omejeno, prav tako pa ne bodo delovali vsi bankomati.