Politični vodja Srbov v BiH-u obenem nasprotuje spremembam volilnega zakona BiH-a, ki jih zahteva visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH-u.

Milorad Dodik je v sredo po sestanku z voditelji strank vladajoče koalicije v Banjaluki napovedal, da bo Republika Srbska sprejela nov zakon, ki se bo nanašal na izvedbo volitev v tej entiteti brez sodelovanja državne volilne komisije Bosne in Hercegovine (CIK).

"Odločeni smo, da bomo sprejeli nov zakon, ki bo v skladu z ustavo BiH-a in Republike Srbske – volilni zakon RS," je po poročanju sarajevskega portala Klix dejal vodja največje stranke Srbov v BiH-u, Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD). Dodal je, da je zakon pripravljen in da ga bodo zelo hitro poslali v parlamentarno obravnavo, kjer naj bi ga sprejeli po hitrem postopku.

"Nikjer ni tako, da bi bila državna volilna komisija pristojna za volitve na nižjih ravneh oblasti. To je trenutek, v katerem bomo to vrnili tja, kamor spada, v pristojnost Republike Srbske," je še izjavil.

Dodik je napovedal, da bodo pred tem sprejeli tudi zakon, ki bo prepovedoval upoštevanje volilnega zakona BiH-a v Republiki Srbski med lokalnimi volitvami.

Volitve članov predsedstva BiH-a in poslancev spodnjega doma parlamenta BiH-a bi po tem zakonu še naprej ostale v pristojnosti CIK-a. Volilna komisija Republike Srbske pa bi bila po novem pristojna za volitve za predsednika in parlament entitete ter mestne svete.

Predsednik Republike Srbske je z lokalnimi volitvami v tej entiteti zagrozil že v decembru, potem ko je visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH-u Christian Schmidt napovedal, da bo sam uvedel tehnične spremembe volilnega zakona, če tega ne bo kmalu storil parlament BiH-a.

Spodnji dom parlamenta BiH-a je konec decembra nato sprejel predlog novele volilnega zakona. Predlog, ki ga je vložila glavna bošnjaška stranka Stranka demokratske akcije (SDA), v volilne postopke uvaja rabo tehnologij, ki bodo v teoriji znatno otežile morebitne volilne prevare. Med drugim predvideva tudi lokalne volilne odbore, v katerih po novem ne bi bilo predstavnikov političnih strank.

Zakona sicer skoraj zagotovo ne bodo sprejeli v zgornjem domu parlamenta BiH-a, saj mu nasprotujeta največji stranki Srbov in Hrvatov, SNSD in HDZ BiH.

V HDZ-ju BiH-a so prepričani, da bi moral zakon urejati širšo problematiko volilnega sistema, znotraj katerega Hrvati po njihovem prepričanju nimajo zagotovil o ustreznem zastopstvu. V SNSD-ju pa medtem menijo, da so predlagane spremembe protizakonite.