To se je zgodilo pet dni po tem, ko je vladajočo koalicijo zapustila njuna stranka Obstaja takšen narod (ITN), s čimer je Bolgarija dobila manjšinsko vlado.

Po besedah vodje stranke ITN Slavija Trifonova sta se ministra za odhod odločila zaradi vladajoče "dvolične politike do Severne Makedonije" premierja Kirila Petkova, pa tudi zaradi poslabšanja gospodarskega stanja v državi.

V skladu z odločitvijo stranke, da odide iz koalicije, sta odstopni izjavi pretekli teden že podala minister za šport Radostin Vasiljev in minister za regionalni razvoj in javna dela Grozdan Karadjov.

Poleg zunanje politike premierja Petkova, ki se trudi otopliti odnose s Severno Makedonijo, so v ITN-ju kot razlog za izstop iz koalicije navedli tudi nesoglasja pri proračunskih vprašanjih. Finančni minister iz kvote PP-ja Asen Vasiljev je namreč v rebalansu proračuna za leto 2022 zavrnil dodelitev večje vsote denarja resorjem, ki so jih zasedali ministri iz vrst ITN-ja.

Petkov je takrat dejal, da so pripravljeni na manjšinsko vlado, ki je po njegovih besedah boljša od vlade, ki ima zvezane roke.

V Bolgariji so lani trikrat izvedli parlamentarne volitve, vse dokler ni uspelo PP-ju sestaviti koalicije s tremi preostalimi zavezništvi, pri čemer je Petkov postal predsednik vlade.