Južnokorejska vojska je danes zaznala aktivnost, ki naj bi izvirala iz več severnokorejskih sistemov za izstreljevanje raket. Kako daleč so rakete letele, ni jasno, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Južnokorejske varnostne sile so v stopnji povečane pripravljenosti in opazujejo razmere, so sporočili iz Seula. Sklican je bil tudi sestanek južnokorejskega varnostnega sveta na ravni ministrskih namestnikov.

Ta je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pozval k visoki pripravljenosti z namenom izogniti se varnostnemu vakuumu v času predaje vladnih pooblastil.

Na marčnih volitvah v Južni Koreji je namreč zmagal kandidat opozicijske Stranke moči ljudstva (PPP) Jun Suk Jeol, ki bo nasledil levosredinskega, liberalnega predsednika Mun Džae Ina. Inavguracija bo potekala 10. maja.

Severna Koreja je letos že izstrelila vrsto raket, tudi takih, ki bi lahko nosile jedrsko konico. Kakšen tip raket je izstrelila danes, ni jasno.

Po navedbah južnokorejske tiskovne agencije Yonhap naj bi izstrelili štiri rakete kratkega dosega.

Južna Koreja in ZDA se bojijo da Pjongjang razvija nov model medcelinske rakete. Severna Koreja pa trdi, da testi potekajo v okviru razvoja nadzornih satelitov.