Nalog je sodišče izdalo zaradi domnevnih zločinov proti človečnosti med poletnimi protivladnimi protesti, v katerih je umrlo več sto ljudi.

"Mednarodno sodišče za zločine v Bangladešu (ICT) je na podlagi poziva izdalo nalog za aretacijo Šejk Hasine, na podlagi drugega poziva pa še za 45 oseb, med katerimi je več članov nekdanje ministrske ekipe," je potrdil tiskovni predstavnik prehodne vlade Azad Majumder.

"Sodišče je [...] odredilo pridržanje nekdanje predsednice vlade Šejk Hasine in njeno privedbo na sodišče 18. novembra," je povedal glavni tožilec ICT Mohamad Tajul Islam in pojasnil, da je Hasina vodila tiste, ki so julija in avgusta izvrševali poboje, uboje in zločine proti človeštvu.

V Bangladešu je med množičnimi protivladnimi protesti, ki so julija sprva izbruhnili med študenti po uvedbi posebnih kvot pri zaposlovanju v javnem sektorju, po zadnjih podatkih prehodne vlade umrlo več kot 700 ljudi. V nasilnih spopadih s protestniki so sodelovali podporniki tedanje vlade, vojska in policija.

V začetku avgusta je nato premierka Hasina odstopila s položaja in pobegnila iz države. Zatem so v Bangladešu oblikovali prehodno vlado, ki jo vodi ekonomist, podjetnik in Nobelov nagrajenec za mir Muhamad Junus.

Zadnja potrjena lokacija nekdanje premierke Bangladeša je po navedbah tujih tiskovnih agencij v indijskem vojaškem oporišču v bližini New Delhija.

ICT je sicer leta 2009 ustanovila prav Hasina, sodišče naj bi bilo zadolženo za preiskavo zločinov proti človečnosti med vojno za neodvisnost države s sosednjim Pakistanom, ki je potekala leta 1971. Na smrt je obsodilo več kot 100 ljudi, med njimi več njenih političnih nasprotnikov, navaja francoski časnik Le Monde.