Bannon se noče udeležiti zaslišanj odbora, ki preiskuje napad Trumpovih privržencev na kongres 6. januarja.

Tožilci so želeli, da bi se sodni proces začel že aprila, obramba je želela daljši premor do oktobra, sodnik Nichols, ki ga je na položaj imenoval Trump, pa je izbral srednjo pot. Tožilce je zavrnil z razlago, da pri sodnem procesu ne gre več za to, da bi Bannona prisilili k udeležbi na zaslišanjih, oziroma za to, da bi kongres od njega dobil ključne informacije za preiskavo.

Tožilci pravijo, da je Bannon obtožen, ker je zavrnil pozive na zaslišanja in predajo dokumentov.

Bannonovi odvetniki se sklicujejo na to, da je Trump svojim nekdanjim sodelavcem prepovedal udeležbo na zaslišanjih, čeprav za kaj takega nima pooblastil. Bannona med drugim zastopa David Schoen, ki je v času druge ustavne obtožbe zaradi napada na kongres v senatu branil tudi Trumpa.

Nichols je tožilce še opozoril, da se Bannon sooča le z obtožbo za prekršek in je do sojenja na prostosti, v najslabšem primeru pa mu grozita dve leti zapora.

Trumpovi privrženci so 6. januarja napadli kongres, potem ko jih je nekdanji predsednik vse od volitev prepričeval, da so mu ukradli zmago. Napadalci so skušali preprečiti formalno potrditev volilne zmage demokrata Josepha Bidna. Več sto se jih zaradi tega spoprijema s kazenskim pregonom.

Posebni odbor predstavniškega doma skuša preiskati ozadje napadov in je doslej zaslišal veliko prič.

Trump je dejal, da mu ni treba priti na zaslišanja ali predati dokumentov, ker uveljavlja izvršni privilegij. To sicer lahko stori le trenutni predsednik, Biden pa mu tega privilegija za potrebe preiskave napada na kongres ni odobril. Trump je vložil tožbo, ki je trenutno na prizivnem sodišču v Washingtonu.