Vse z izjemo N1 so o Vučiću in srbski vladi večinoma poročale pozitivno.

Birodi je spremljal osrednja poročila srbskih televizij z nacionalno frekvenco in televizije N1, ki nacionalne frekvence nima, v obdobju od 1. septembra do 15. oktobra. Nacionalno frekvenco imajo javna televizija RTS ter komercialne televizije Prva, B92, Pink in Happy.

Od analiziranih 50 ur, 21 minut in 24 sekund programa je 39 odstotkov časa oziroma skoraj 20 ur zavzel Vučić. Na drugem mestu je bila s 17 odstotki oziroma skoraj osmimi urami in pol časa srbska vlada, ki jo vodi Ana Brnabić.

Vladne stranke so dobile tri odstotke programskega časa v osrednjih poročilih, leva liberalna opozicija pet odstotkov, stranke desne opozicije pa manj kot odstotek. Preostalih 32 odstotkov so v osrednjih informativnih oddajah posvetili drugim akterjem, je navedel Birodi.

Največ časa sta Vučiću v svojih osrednjih poročilih namenili televiziji Pink in B92, v prvi 57 odstotkov, v drugi pa 54 odstotkov časa.

Na televiziji Happy pa je največ časa dobila srbska vlada, in sicer 37,2 odstotka.

Televiziji Pink in Happy sta se letos sicer znašli na udaru kritik zaradi nasilnih vsebin in resničnostnih šovov. Udeleženci protestov Srbija proti nasilju, ki jih je organizirala proevropska opozicija po dveh strelskih napadih, v katerih je bilo na začetku maja skupno ubitih 19 ljudi, večinoma mladih, so zaradi promocije kulture nasilja zahtevali tudi to, da obema odvzamejo nacionalno frekvenco.

Televizije z nacionalno frekvenco so o Vučiću v osrednjih informativnih oddajah 88 odstotkov časa poročale pozitivno, medtem ko so o vladi pozitivno poročale 76,6 odstotka časa. O levi in desni opoziciji so večinoma poročale negativno ali nevtralno. Največ pozitivnih novic pa je Vučiću namenila televizija Pink, ki je srbskega predsednika pozitivno predstavljala rekordnih 98,9 odstotka časa.

Izjema med televizijami glede poročanja o Vučiću je kabelska televizija N1. V informativnih oddajah te televizije so o srbskem predsedniku 47,7 odstotka časa poročali negativno, v 40,8 odstotka pa nevtralno.