Na Otoku je bilo v treh mesecih do konca januarja 1,34 milijona brezposelnih ljudi, kar je 88.000 manj kot v četrtletju pred tem. Stopnja brezposelnosti je v zadnjem četrtletju s 4,1 odstotka padla na 3,9 odstotka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Britanski statistični urad je dodal, da je število zaposlenih Britancev februarja poskočilo za 275.000, na rekordnih 29,7 milijona.

"Trg dela po pandemiji še naprej okreva. Število brezposelnih je tako prvič padlo na predkoronsko raven, prav tako pa so delodajalci februarja veliko zaposlovali," je ob tem dejal glavni ekonomist statističnega urada Grant Fitzner.

Vendar pa podatki kažejo tudi, da višina plač ne dohaja naraščajoče inflacije, brez upoštevanja bonusov se je tedenski zaslužek povečal za 3,8 odstotka. To je 1,6 odstotka manj, kot se je v enakem obdobju zvišala inflacija, merjena z indeksom cen življenjskih potrebščin oz. CPIF.

Velika Britanija ima sicer najvišjo stopnjo letne inflacije po letu 1992. Januarja je bila letna inflacija na Otoku 5,5-odstotna, potem ko je bila decembra 5,4-odstotna.