"Pravica do družinskega življenja je temeljna pravica, vendar so sedanja pravila velikodušnejša" od minimuma, ki ga določajo evropska zakonodaja in mednarodne zaveze Švedske, je na novinarski konferenci skrajno desne stranke Švedskih demokratov (SD), ki podpira manjšinsko vlado premierja Ulfa Kristerssona, danes dejala ministrica za migracije Maria Malmer Stenergard.

Po navedbah AFP-ja bo vlada pregledala obstoječi zakon, saj želi spremeniti pogoje, zlasti o višini dohodka, za izdajo dovoljenja za prebivanje družinskim članom tujih državljanov, ki zakonito prebivajo na Švedskem.

"Krog družinskih članov, ki so upravičeni do dovoljenja za prebivanje, je treba pregledati in omejiti," pa je na novinarski konferenci dodal Ludvig Aspling, predstavnik Švedskih demokratov za vprašanja migracij.

Da bi preverila, ali so dejansko v sorodu, zlasti otroci, pa želi vlada preučiti tudi možnost večje uporabe testov DNK-ja. Nacionalni urad za migracije namreč lahko trenutno uporabi to metodo, če sorodstva ni mogoče dokazati drugače.

Ugotovitve pregleda zakona naj bi bile znane najpozneje do 25. januarja 2025.

Konservativni premier Ulf Kristersson, ki mu je manjšinsko vlado uspelo oblikovati zaradi podpore SD-ja, je ob prihodu na oblast oktobra leta 2022 obljubil boj proti priseljevanju in kriminalu. Švedska je namreč od 90. let prejšnjega stoletja sprejela veliko priseljencev, predvsem s konfliktnih območij, kot so nekdanja Jugoslavija, Sirija, Afganistan, Somalija, Iran in Irak.

Zaostritev omenjenih pravil in njihovo uskladitev z evropsko zakonodajo pa je vlada v Stockholmu napovedala v času, ko mora 27 članic Evropske unije do decembra predstaviti svoje načrte za izvajanje migracijskega pakta, s katerim bodo v EU-ju poostrili nadzor nad priseljevanjem in olajšali vračanje prosilcev za azil.