Pičit je bil namreč pred leti obsojen zaradi podkupovanja. Do razsodbe prihaja le teden dni potem, ko je sodišče razpustilo glavno opozicijsko stranko Naprej (MFP).

"Sodišče je s petimi glasovi proti štirimi odločilo, da se premierju v skladu z ustavo preneha funkcija, ker pri imenovanju ministra ni pokazal poštenosti," je dejal sodnik Pundža Udčačon in dodal, da je bil Sreta najverjetneje seznanjen z obsodbo Pičita Čuenbana, ko ga je imenoval na položaj ministra. Pičit je bil namreč leta 2008 obsojen na šest mesecev zapora zaradi podkupovanja.

Sreta iz stranke Pheu Thai tako zapušča svoj položaj po manj kot letu dni. Z razsodbo ustavnega sodišča sicer ni bil razrešen le Sreta, ampak celotna vlada. Poslanci pa bodo sedaj morali izbrati novega premierja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pritožbo na ustavno sodišče glede imenovanja Pičita je vložilo 40 senatorjev, ki jih je imenovala nekdanja vojaška hunta, ki je leta 2014 z državnim udarom odstavila vlado stranke Pheu Thai. Pičit je sicer že pred razsodbo zapustil kabinet, a je sodišče postopek vseeno nadaljevalo.

Do razsodbe prihaja le teden dni potem, ko je ustavno sodišče razpustilo največjo opozicijsko stranko Naprej (MFP) zaradi poskusa reforme zakonodaje o razžalitvi in obrekovanju monarhije. Nekdanjemu voditelju stranke in priljubljenemu politiku Pitu Limjaroenratu pa je za deset let prepovedalo delovanje v politiki.