Tonin ter obrambni ministrici Črne gore in Severne Makedonije, Olivera Injac in Radmila Šekerinska, so se sestali tudi s predstavniki poveljniške strukture. Govorili so o vlogi držav v misiji.

Ob obisku v bazi v latvijskem Adažiju, kjer deluje 9. kontingent Slovenske vojske, so ministri Slovenije, Črne gore in Severne Makedonije z mednarodnimi predstavniki iz poveljniške strukture večnacionalne bojne skupine misije Okrepljena prednja prisotnost govorili o njenih aktivnostih odvračanja in obrambe. Pogovarjali so se tudi o delu v bazi v Adažiju, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Med temami pogovora so bili še pozitivni učinki, ki jih ima sodelovanje v misiji za Slovensko vojsko, predvsem pa vloga Slovenije, Črne gore in predvidoma tudi Severne Makedonije v operaciji.

V Latviji sicer pod kanadskim poveljstvom poleg Slovenije delujejo še Črna gora, Albanija, Češka, Islandija, Italija, Poljska, Slovaška in Španija.

Severne Makedonije še ni med njimi, je pa Tonin marca med obiskom makedonske obrambne ministrice v Ljubljani dejal, da si Slovenija v okviru misije podobnega sodelovanja kot s Črno goro želi tudi s Severno Makedonijo, ki je članica Nata od marca lani.

Devet črnogorskih vojakov je vključenih v slovenski kontingent, ki ga sestavlja 40 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Z njimi se je danes srečal obrambni minister Tonin.

Poleg tega se je na delovnem kosilu sestal z latvijskim kolegom Artisom Pabriksom, s katerim sta govorila o varnostnih razmerah v baltski regiji in dvostranskem sodelovanju na obrambno-vojaškem področju. Tonin mu je predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, ki se je začelo pretekli teden, so še zapisali na Morsu.