Kais Saied, ki je na oblasti od leta 2019, že skoraj celo leto vlada brez delujočega parlamenta, ki ga je sprva suspendiral, nato pa še dokončno razpustil, zaradi česar so mu številni politični nasprotniki očitali izvedbo državnega udara.

Po poročanju tunizijske tiskovne agencije TAP je 64-letni predsednik ukaz o odstavitvi sodnikov podpisal v sredo zvečer. V obrazložitvi je odstavljene sodnike obtožil povezav s finančno in etično korupcijo, zavlačevanja terorističnih primerov, spolnega nadlegovanja in tajnega dogovarjanja s političnimi strankami.

Saied, nekdanji profesor prava, od julija 2021 vlada z razširjenimi zakonodajnimi in izvršnimi pooblastili, potem ko je odstavil vlado premierja Hichema Mechichija.

Tunizija, ki je v začetku minulega desetletja veljala za zgodbo o uspehu arabske pomladi, se v zadnjih letih vse bolj sooča z nedemokratičnimi težnjami vladarjev, korupcijo in visoko stopnjo brezposelnosti.

Saied je državljanom sicer nedavno predstavil svoj načrt izhoda iz krize, ki predvideva izvedbo referenduma o novi ustavi ob koncu julija in splošne volitve decembra.