Saied uradnega razloga za to odločitev ni podal, se pa Tunizija trenutno spopada z naraščajočim nezadovoljstvom zaradi gospodarske krize.

Hachani je v torek zvečer že zaprisegel kot novi predsednik vlade. Na položaju je zamenjal Najlo Bouden, ki je bila za predsednico vlade kot prva ženska imenovana leta 2021, kritiki pa so jo opisovali kot "predsednikovo senco".

Uradnega pojasnila za njeno razrešitev predsednik Saied ni podal. Njegova poteza je bila izvedena ob vse večjem nezadovoljstvu v državi zaradi hude gospodarske krize in številnih težav, ki jo spremljajo.

Tunizija se trenutno spopada z najhujšo krizo v zadnjih desetletjih in visoko stopnjo brezposelnosti, Saied pa je v zadnjih tednih za težave večkrat obtožil vlado. Ob tem je uradnike pozval k ukrepom za odpravo pomanjkanja številnih osnovnih dobrin ter pogostih izpadov pri oskrbi z vodo in električno energijo.

Situacijo poslabšuje tudi dejstvo, da je Tunizija ena ključnih točk za prebežnike na poti iz Afrike v Evropo. Saied je julija s predstavniki Evropske unije podpisal dogovor o sodelovanju pri preprečevanju nezakonitih prihodov migrantov, ki predvideva paket finančne pomoči Tuniziji, vreden več kot milijardo evrov.

Država ob tem še vedno čaka na finančno injekcijo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v višini 1,9 milijarde ameriških dolarjev. Saied je namreč zavrnil reforme, ki bi jih morali sprejeti v zameno za posojilo. Dejal je, da bi reforme, ki med drugim vključujejo zmanjšanje subvencij za oskrbo s hrano in energijo, ogrozile stabilnost Tunizije in širše regije.