Gre za nov rekord, čeprav številka ne vključuje 1,4 milijona razseljenih v Gazi.

Tiskovni predstavnik UNHCR-ja je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da gre za najvišje število razseljenih od leta 1975, ko je agencija začela zbirati podatke.

UNHCR medtem v poročilu pojasnjuje, da so k rekordnemu številu razseljenih v prvi polovici letošnjega leta prispevali predvsem konflikti v Ukrajini, Sudanu, Mjanmaru in Demokratični republiki Kongo, dolgotrajna humanitarna kriza v Afganistanu ter kombinacija suše in poplav v Somaliji.

Skoraj tretjina vseh prisilno razseljenih izvira iz samo treh držav, in sicer iz Afganistana, Sirije in Ukrajine. Države z nizkimi in srednjimi dohodki gostijo kar 75 odstotkov beguncev in drugih, ki potrebujejo mednarodno zaščito.

V prvih šestih mesecih letošnjega leta pa je bilo na svetovni ravni vloženih 1,6 milijona novih prošenj za azil, kar je največ doslej, še dodaja UNHCR.

"Svet je zdaj upravičeno osredotočen na humanitarno krizo v Gazi, vendar se po vsem svetu vse več konfliktov širi ali stopnjuje. Nezmožnost mednarodne skupnosti, da bi rešila te konflikte ali preprečila nove, vodi v razseljevanje in trpljenje," je dejal visoki komisar ZN-a za begunce Filippo Grandi.

"Vendar ne smemo obupati. S partnerji si bomo še naprej prizadevali za iskanje rešitev in jih bomo tudi našli," je še dodal.