Volitve naj bi le še podaljšale vladavino Alijeva.

Predčasne parlamentarne volitve so zaradi sovpadanja z novembrsko konferenco COP29 poslanci predlagali prejšnji teden. V sredo je ustavno sodišče potrdilo predlog in Alijev je danes podpisal odlok za razpis predčasnih volitev 1. septembra.

Alijeva stranka Novi Azerbajdžan ima v trenutnem sklicu parlamenta 69 od 125 sedežev, za njene zaveznike veljajo tudi ostale stranke. Po pričakovanjih bodo predčasne volitve v parlament še podaljšale vladavino 62-letnega predsednika, ki v Azerbajdžanu s trdo roko vlada že od leta 2003, ko je umrl njegov oče Gejdar Alijev, ki je državo vodil tri desetletja.
Od leta 2003 po oceni mednarodnih opazovalcev v državi še ni bilo poštenih in svobodnih volitev, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Ilham Alijev kljub kritikam opozicije uživa široko podporo med prebivalstvom tudi zaradi lanske vojaške zmage v dolgoletnem sporu s sosedo Armenijo in prevzemu nadzora nad regijo Gorski Karabah.

Septembrske parlamentarne volitve bodo letos že druge volitve v Azerbajdžanu, potem ko je Alijev februarja na prav tako predčasnih predsedniških volitvah ob kritikah opazovalcev z 92 odstotki glasov osvojil nov sedemletni mandat.

Izbira Azerbajdžana za letošnjega gostitelja konference COP29 sicer pomeni, da se bo podnebni vrh Združenih narodov po lanskem Dubaju torej že drugič zapored odvil v veliki proizvajalki fosilnih goriv.