Gre za fazo postopnega odpravljanja omejitvenih ukrepov v državi, to so oblasti naznanile že 11. maja, a so njeno dejansko uveljavitev povezali s stanjem na področju širjenja novega koronavirusa. "Pozitivne številke nam omogočajo, da z 9. junijem naredimo ta prvi korak," je po srečanju s pristojnimi predstavniki politike dejal De Croo.

Hkrati je napovedal podaljšanje obratovalnega časa gostinskih lokalov, ki so po sedmih mesecih zaprtja 8. maja lahko začeli goste streči na terasah. Po novem bodo lahko odprti od 5. ure do 23.30.

Rahljanje ukrepov, ki se začne v sredo, vključuje tudi nekatera druga področja. Tako bo en dan v tednu za vse obvezno delo na delovnem mestu. Predstave ali športna tekmovanja bo lahko v notranjih prostorih spremljalo do 200, zunaj pa do 400 ljudi. Ob tem bo obvezno nositi masko in ohranjati zaščitno razdaljo.

Ob upoštevanju nekaterih pogojev, vključno z ustreznim prezračevanjem, bodo lahko vrata znova odprli denimo tudi kinematografi, telovadnice in savne.

Rahljanje ukrepov je mogoče ob padanju števila covidnih bolnikov na intenzivni negi – tam jih je po besedah premierja trenutno 341. Manj kot 500 bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego, je bil pogoj za sproščanje omejitev.

Poleg tega je že več kot 4,8 milijona Belgijcev oz. 53 odstotkov odraslih prebivalcev že prejelo vsaj prvi odmerek cepiva proti covidu-19, je izpostavil De Croo. Kampanja cepljenja sicer še zdaleč ni končana, premier pa je posvaril tudi pred novimi različicami virusa in pozval k spoštovanju preventivnih ukrepov.

Glede potovanj poleti, ki sicer po njegovem prepričanju žal še ne bodo kot druga doslej, je dejal, da bodo lahko Belgijci uporabljali evropsko covidno potrdilo. Tudi s t. i. rdečih območij se bo mogoče vrniti brez obveznosti karantene ob pogoju prejema zadnjega odmerka cepiva pred vsaj dvema tednoma, negativnega izvida testa na okužbo z novim koronavirusom, ki ne bo starejši od 72 ur, ali potrdila o prebolelosti.

V nasprotnem primeru bo ob vrnitvi treba opraviti test, ob prihodu z območij z zelo visokim tveganjem za okužbo oz. s prisotnostjo novih različic pa bo ostala obvezna desetdnevna karantena.