Obtoženi so bili po tem, ko je belgijska policija v okviru racij po vsej državi pridržala sedem ljudi, ki so osumljeni, da so pripravljali teroristični napad.

Trojica je osumljena vpletenosti v teroristična kazniva dejanja v imenu skupine Islamska država v Horasanu, džihadističnega gibanja v Srednji Aziji.

Policija je v četrtek v okviru obsežne operacije v več mestih v Belgiji aretirala sedem ljudi čečenskega porekla.

Šest osumljencev je danes stopilo pred sodnika, ki je za tri odredil pripor in jih obtožil kaznivih dejanj, vključno s "pripravljanjem terorističnega napada". Eden od osumljencev je bil obtožen tudi financiranja terorizma, je še sporočilo tožilstvo.

Preostale tri so izpustili, sedmi osumljenec pa se ni pojavil pred sodnikom.

Kot je v današnji izjavi še zapisalo tožilstvo, v tej fazi ni "konkretnih indicev o specifičnem namenu".

Belgijski mediji so poročali, da je šlo za aretacije kot previdnostni ukrep pred olimpijskimi igrami, ki jih bodo uradno odprli drevi, otvoritvena slovesnost pa bo potekala ob izjemnih varnostnih ukrepih.

Tudi tiskovni predstavnik tožilstva je v četrtek dejal, da za zdaj ni dokazov o kakršni koli povezavi z olimpijskimi igrami v Parizu in da nimajo podrobnosti o lokaciji ali cilju, vendar pa ugotovitve kažejo na to, da se je pripravljal napad.