Podobno je Lukašenko avgusta pomilostil starejše in bolne zapornike. V državi je sicer še več kot 1300 političnih zapornikov.

"Med pomiloščenimi je sedem žensk in 23 moških. Večina je staršev nepolnoletnih in majhnih otrok," je v izjavi zapisal Lukašenkov urad in odločitev predsednika označil kot "humano gesto".

Moskvi naklonjeni Lukašenko je po volitvah leta 2020, ki so se zaradi domnevnega prirejanja rezultatov znašle pod plazom kritik in obsodb, zatrl množične protivladne proteste za demokracijo. Zaprl je številne protestnike in hkrati sprožil nov val izseljevanja iz države.

Po podatkih nevladne organizacije za človekove pravice Pomlad (Vjasna) je v državi 1371 političnih zapornikov, medtem ko se je več tisoč ljudi iz države izselilo.

Med političnimi zapornicami je predstavnica opozicije Marija Kolesnikova, ki so jo leta 2021 obsodili na 11 let zapora zaradi njene vloge v protivladnih protestih. Po navedbah pripadnikov izseljene beloruske opozicije je Kolesnikova v zaporu na vzhodu države v stalni izolaciji in podvržena "počasnemu umoru", poroča francoska tiskovna agencija AFP.