Gibanje Evropa zdaj nekdanjih ministrov Jakova Milatovića in Milojka Spajića med drugim cilja tudi na župansko mesto v Podgorici.

V prestolnici Podgorica je največ, 38,1 odstotka glasov sicer uspelo osvojiti koaliciji Vsi za naše mesto, zbrani okoli Đukanovićevega DPS-ja. Gibanje Evropa zdaj, ki je na volitvah sodelovalo prvič, pa je prejelo 21,7 odstotka glasov, so pokazali končni volilni izidi črnogorskega Centra za demokratsko tranzicijo (CDT).

Demokratska fronta je osvojila 18,2 odstotka glasov, koalicija Demokratov, Združene Črne gore in stranke Demos je prejela 10,8 odstotka glasov, Podgorica zmore predsednika vlade v tehničnem mandatu Dritana Abazovića pa približno 6,4 odstotka glasov.

Koalicija Vsi za naše mesto je v Podgorici po izidih CDT-ja osvojila 24 mandatov. Za prevzem oblasti v 58-članski skupščini bi jih potrebovala 30, piše črnogorski časopis Vijesti.

Oblast v prestolnici bi skupaj s koalicijskimi partnerji tako lahko prevzelo gibanje Evropa zdaj, ki je v Podgorici osvojilo 13 mandatov. Položaj župana bi lahko pripadel nosilcu liste Evropa zdaj Milatoviću, kar so v nedeljo sporočili tudi iz gibanja, kjer želijo še županska mesta v Danilovgradu, Tivtu in na Žabljaku.

"Verjamem, da se bomo z našimi koalicijskimi partnerji hitro dogovorili o županskem mestu v Podgorici, da bi čim prej, brez DPS-ja, končno začeli reševati težave in iz Podgorice čim prej ustvarili boljše in pravičnejše mesto za življenje vseh njegovih prebivalcev in prebivalk," je v nedeljo dejal Milatović.

Abazović je medtem ocenil, da so volivci poslali močno sporočilo. "Moramo se osredotočiti na druge teme, ljudi, ki si zaslužijo, da jih doseže roka pravice, ob tem pa si prizadevati za pomiritev, napredek in gospodarstvo ter brisati meje med različnimi političnimi strukturami," je dejal.

V Podgorici se je volitev udeležilo 69,3 odstotka volivcev, kar je skoraj pet odstotkov več kot leta 2018, so sporočili iz CDT-ja. Na parlamentarnih volitvah leta 2020 je glasovalo 81,1 odstotka volivcev.