Po 40 odstotkih preštetih glasovnic uživa nekdanja prva dama 53-odstotno podporo, Asfura pa 34-odstotno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Lahko noč, zmagali smo," je v nedeljo podpornikom dejala Xiomara Castro. Upa, da bo postala prva ženska predsednica Hondurasa. Njenega moža Manuela Zelayo so sicer odstavili v državnem udaru leta 2009, nekaj časa je nato preživel v izgnanstvu. Od takrat je na oblasti Nacionalna stranka.

Tako Xiomara Castro kot Asfura sta v nedeljo ob oddaji glasu pozvala k miru. Poročila ustrahovanja in nasilja pred volitvami so namreč vzbujala bojazen, da bi lahko po volitvah izbruhnili nemiri. Nacionalna stranka je sicer kršila volilna pravila, ko je manj kot uro po zaprtju volišč razglasila zmago in si prislužila kritiko opazovalne misije Evropske unije.

Na volitvah se je za položaj predsednika potegovalo 13 kandidatov. Volilna udeležba je bila 62-odstotna, kar so po podatkih volilne komisije zgodovinske številke.

Država ima sicer številne izzive, med njimi hudo nasilje zaradi tolp in prekupčevanje drog, Ekvador pa je pogosto tudi na udaru zaradi orkanov. Pod pragom revščine živi 59 odstotkov prebivalstva.

Volitve pozorno spremljajo tudi v Washingtonu. Honduras je namreč ena od osrednjih držav, iz katere prihajajo številni migranti, ki skušajo doseči ZDA.