"Zaradi tehnične napake je elektrarna Bušer začasno zaprta in izključena iz nacionalnega energetskega omrežja," je ponoči sporočila OIEA. Po odpravi tehnične okvare bodo centralo čez nekaj dni znova povezali na omrežje, so dodali.

Jedrsko elektrarno Bušer, ki je opremljena s 1000-megavatnim reaktorjem, je na južni obali Irana zgradila Rusija, obratovati je začela leta 2011 in naslednje leto dosegla največjo proizvodno zmogljivost. Leta 2014 je Moskva z Iranom podpisala še eno pogodbo za gradnjo drugega in tretjega reaktorja, ki naj bi začela obratovati leta 2024 oziroma 2026, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Jedrska elektrarna leži ob obali Perzijskega zaliva in je bližje prestolnicam zalivskih monarhij kot Teheranu. Zgrajena je na območju, kjer so pogosti potresi. Zalivske države zato pogosto izražajo zaskrbljenost glede varnosti elektrarne in opozarjajo na možnost radioaktivnega uhajanja v primeru večjega potresa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Jedrsko elektrarno v Bušerju mednarodne sile dopuščajo, ker se uporablja samo za civilne namene, uran prihaja iz Rusije, nadzira pa jo Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA).