Sodba pomeni, da so na tem področju odpravili razlikovanje med istospolnimi in heterospolnimi zvezami. Aktivisti upajo, da bo to v prihodnje omogočilo legalizacijo istospolnih zvez v Južni Koreji.

Sodbo, ki jo je podprlo vseh 14 sodnikov, so južnokorejski LGBTQ-aktivisti pozdravili.

Sodba vrhovnega sodišča omogoča, da mora Nacionalna služba za zdravstveno zavarovanje (NHIS) omogočiti, da se zunajzakonski partner lahko registrira kot vzdrževani član in si zdravstveno zavarovanje uredi prek svojega partnerja. Sodba torej istospolnim partnerjem dodeljuje pravico, ki jo že imajo zunajzakonski partnerji v heterospolnih zvezah.

Najvišje sodišče v Južni Koreji je v sodbi zapisalo še, da je bila dosedanja ureditev, ki je ločevala istospolne zveze od heterospolnih, diskriminatorna, saj je partnersko zvezo, ki je že izoblikovala ekonomsko življenjsko skupnost, izključevala na podlagi njene istospolne usmerjenosti.

Aktivisti upajo, da bo sodba tlakovala pot do legalizacije istospolnih zvez v Južni Koreji po zgledu Tajvana in Tajske.

Sodišče je postopek začelo na podlagi primera gejevskega para So Seong-wooka in Kim Yong-mina, ki uradno živita v zunajzakonski skupnosti, čeprav sta se poročila leta 2019. Njuna poroka namreč ni priznana v Južni Koreji, vendar hkrati ni kriminalizirana.

So je leta 2021 vložil tožbo proti NHIS-ju, ker je prekinil zavarovanje Kimu, ki ga je registriral kot vzdrževanega družinskega člana, potem ko so odkrili, da živita v istospolni zvezi.

Višje sodišče v Seulu je že lani odločilo v korist paru in odredilo, da mora NHIS znova omogočiti zavarovanje prek zunajzakonskega partnerja. Po pritožbi NHIS-ja je zadevo v obravnavo vzelo vrhovno sodišče.

Na sodbo vrhovnega sodišča se ni mogoče pritožiti.

Nanjo se je odzvala nevladna organizacija Amnesty International, ki je ocenila, da pomeni "zgodovinsko zmago enakosti in človekovih pravic v Južni Koreji".