V zračnem napadu v četrtek zvečer po lokalnem času so zadeli begunsko taborišče na območju Pekona, je za nemško tiskovno agencijo DPA povedala prebivalka taborišča. Med devetimi mrtvimi je bilo po njenih navedbah osem otrok.

Vojska je nato v petek okoli 1. ure po lokalnem času bombardirala tudi območji v mestu Namkam, je povedala predstavnica Narodnoosvobodilne vojske Ta'ang (TNLA) in dodala, da je bilo med mrtvimi pet moških, štiri ženske in dva otroka.

V napadih je bila poškodovana tudi pisarna lokalne politične stranke, je dejala predstavnica ene od oboroženih etničnih manjšin, ki se bori proti vojaški hunti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Namkam je oddaljen približno pet kilometrov od meje s kitajsko provinco Junnan. Borci TNLA so lani po večtedenskih spopadih s hunto prevzeli nadzor nad mestom.

Čeprav hunta napadov še ni potrdila, je ta teden skupino TNLA razglasila za teroristično organizacijo, poroča AFP.

Hunta je oblast v državi z udarom prevzela februarja 2021, puč pa utemeljila z domnevnimi volilnimi goljufijami na volitvah novembra 2020, na katerih je zmagala Nacionalna liga za demokracijo pod vodstvom zaprte Aung San Su Či.

Od državnega udara divja državljanska vojna med vojsko in uporniki ter različnimi etničnimi skupinami. Hunto obtožujejo zračnih in topniških napadov na civilne skupnosti, poroča AFP.

Po podatkih Združenih narodov je od državnega udara domove zapustilo več kot 2,7 milijona ljudi v Mjanmaru.