Oba sta ob napovedi kandidature poudarila, da se mora CDU, ki je v minulih 16 letih vodila Nemčijo, zdaj pa se seli v opozicijo, po septembrskem volilnem debaklu vsebinsko na novo pozicionirati. Pozvala sta k novemu začetku in obenem k enotnosti, tudi s sestrsko stranko, bavarsko krščansko-socialno unijo (CSU), ter napovedala modernizacijo strankarske centrale.

Poznavalci do izteka roka pričakujejo še kandidaturo Friedricha Merza, nekdanjega vodje poslanske skupine CDU/CSU v bundestagu, ki pa je bil s prihodom Angele Merkel na čelo stranke leta 2000 v veliki meri potisnjen na rob, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Merz in Röttgen sta se namreč za vodenje CDU potegovala že tudi na strankarskih volitvah v začetku leta.

Trojica – in mogoče še kdo – se bo spopadla za nasledstvo Armina Lascheta, ki je na septembrskih volitvah bundestaga nastopil kot kanclerski kandidat konservativne unije CDU in bavarskega CSU-ja. Laschet se po slabem letu dni poslavlja s čela stranke, potem ko je unija na volitvah zabeležila najslabši rezultat v svoji zgodovini in ne bo oblikovala nove vlade.

Novega vodjo CDU-ja bo izbiralo okoli 400.000 članov stranke na kongresu v Hannovru 21. januarja. Rok za oddajo kandidatur se izteče v sredo.