Nemiri so izbruhnili po protestih, uperjenih proti načrtovanim ustavnim spremembam, ki bi zmanjšale avtonomijo te regije.

Predstavnik urada državnega tožilca Abror Mamatov je danes sporočil, da je "med množičnimi nemiri" v administrativnem središču Nukus republike Karakalpakstan "zaradi resnih poškodb" umrlo 18 ljudi, njegove navedbe povzema ruska tiskovna agencija Ria Novosti.

Predstavnik nacionalne garde pa je pojasnil, da je bilo v nemirih v petek in soboto ranjenih 243 ljudi, od katerih so jih 94 hospitalizirali. Policija je aretirala 516 ljudi, vendar so mnoge od njih medtem že izpustili, je še dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Po navedbah predstavnikov lokalnih oblasti je število hospitaliziranih mnogo večje, po poročanju britanskega BBC naj bi jih bilo okoli tisoč.

Tožilstvo je uvedlo tudi kazenski postopek zaradi "poskusa rušenja ustavne ureditve", za kar je zagrožena kazen do pet let zapora, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Nasilni spopadi z varnostnimi silami so izbruhnili, potem ko so se protestniki v Nukusu v petek množično podali na ulice v nasprotovanju predlaganim spremembam, ki bi v Karakalpakstanu, ki jo ustava opredeljuje kot suvereno republiko, odpravili pravico do odcepitve z referendumom.

Uzbekistanski predsednik Šavkat Mirzijojev je medtem že odstopil od teh načrtov. Obenem je za en mesec uvedel izredne razmere in policijsko uro.

Uzbekistan je z okoli 35 milijoni prebivalcev glede na število prebivalstva največja srednjeazijska država. Večina ljudi je muslimanske veroizpovedi, protesti pa so v tej državi zelo redki. Avtonomna republika Karakalpakstan s skoraj dvema milijonoma prebivalcev in dvema uradnima jezikoma, karakalpaškim in uzbeškim, je po površini največje, a četrto najmanj poseljeno območje v državi.