Giesler, ki zastopa severozahodno Nemčijo, je pojasnil, da so delodajalci in delojemalci najprej uspeli doseči napredek pri reševanju vprašanja delovnega časa in pri nekaterih drugih zahtevah delavcev, so se pa zataknili pri vprašanju zvišanja plač.

Gerhard Erdmann je v imenu delodajalcev pojasnil, da so pričakovanja IG Metall "povsem pretirana". Sindikat je obtožil, da ne upošteva finančnih možnosti podjetij, ki se soočajo z zaostrovanjem gospodarskih razmer. Prepričan je, da so v sindikatu neodgovorni.

V IG Metall so sicer pojasnili, da so jim delodajalci za januar 2024 ponudili enkratno izplačilo v višini 1000 evrov. Plače bi zaposlenim za 19 mesecev zvišali z julijem 2024, in sicer za 3,5 odstotka.

Ponudba je, tako Giesler, predaleč od njihovih pričakovanj. Sindikat zahteva 8,5-odstotno zvišanje plače za obdobje 12 mesecev in 32-urni delovni teden s polnim plačilom.

V jeklarski industriji je v zveznih deželah Severno Porenje-Vestfalija, Bremen in Spodnja Saška zaposlenih okoli 68.000 ljudi, na vzhodu Nemčije pa jih v tej dejavnosti dela še okoli 8000.

Naslednji krog pogajanj je predviden za petek, potekal bo v Düsseldorfu.