35-letnika, ki zagovarja množične izgone tujcev, je skrajno desna skupina Junge Tat, znana po svojih protipriseljenskih in protiislamskih stališčih, povabila na današnjo konferenco v Zürich.

Švicarska policija je v odloku, objavljenem na začetku oktobra, zapisala, da Sellnerju od 10. do 27. oktobra prepovedujejo vstop na ozemlje Švice in Lihtenštajna. Tiskovni predstavnik švicarske zvezne policije je za francosko tiskovno agencijo AFP tedaj pojasnil, da švicarska zakonodaja predvideva prepoved vstopa kot preventivni policijski ukrep, kadar obstajajo znaki ogrožanja notranje ali zunanje varnosti.

Kljub prepovedi je Sellner prestopil mejo, zato so ga danes aretirali v mestu Kreuzlingen na severovzhodu Švice ob meji z Nemčijo.

Švicarska policija je marca Sellnerju preprečila, da bi nastopil na skrajnodesničarskem zborovanju, ki ga je v bližini Züricha organiziral Junge Tat, in ga deportirala.

Marca so mu prepovedali vstop v Nemčijo, potem ko je v Nemčiji sprožil val protestov zaradi svojih načrtov za množično deportacijo tujcev. Vendar je nemško sodišče maja prepoved vstopa razveljavilo.

Sellnerjevo Identitarno gibanje zagovarja skrajno desničarsko in rasistično teorijo zarote, po kateri bele Evropejce namerno izpodrivajo nebeli priseljenci.

Eden od Sellnerjevih glavnih predlogov je izgon ljudi, ki nimajo avstrijskega državljanstva, so dolgotrajno brezposelni ali živijo v "neasimiliranih skupnostih".