Sumili so ga, da je leta 2008 prejel 100 milijonov ameriških dolarjev provizije, da je posel gradnje hitre železnice v Savdski Arabije dobil konzorcij španskih podjetij.

Iz urada generalnega državnega tožilca v Ženevi so danes sporočili, da v preiskavi niso v zadostni meri ugotovili povezave med zneskom, ki ga je Juan Carlos leta 2008 prejel od Savdske Arabije, in pogodbo, ki jo je konzorcij španskih podjetij leta 2011 podpisal za gradnjo hitre železnice med Medino in Meko. Stroške postopka v znesku 192.000 evrov bo kljub temu moral plačati nekdanji kralj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Švicarsko tožilstvo je preiskavo uvedlo avgusta 2018 zaradi suma pranja denarja, potem ko so mediji objavili, da je nekdanji španski kralj prejel nezakonite provizije v povezavi z javnimi naročili, ki so jih pridobila španska podjetja. Sumili so, da so se provizije nanašale na omenjeno pogodbo za gradnjo hitre železnice.

V preiskavi so ugotovili, da je Juan Carlos 8. avgusta 2008 od savdskega finančnega ministrstva dejansko prejel 100 milijonov dolarjev (88,8 milijona evrov) na račun sklada Lucum, ki je bil odprt na švicarski banki v Ženevi. Ugotovili so tudi, da sta Juan Carlos ali njegova takratna ljubica Corinna Zu Zein-Wittgenstein iz Kuvajta in Bahrajna prejela skupno skoraj devet milijonov dolarjev.

Junija 2012 so račun sklada zaprli, okoli 65 milijonov evrov sredstev sklada pa nakazali na račun podjetja njegove ljubice, nemške podjetnice Corinne Zu Zein-Wittgenstein, na Bahamih.

Tožilstvo je danes še dodalo, da kompleksnost transakcij z uporabo sklada in več podjetij kaže na "voljo do prikrivanja", da pa ni dovolj dokazov za kazenski pregon.

Juan Carlos, ki je bil osrednja osebnost demokratične tranzicije Španije po smrti diktatorja Francisca Franca leta 1975, je zaradi finančnih škandalov abdiciral leta 2014. V Španiji proti njemu potekajo tri preiskave. Čeprav ga še niso obtožili, pa so preiskave resno omadeževale njegov ugled in ugled španske monarhije.