Zadnje v nizu množičnih aretacij, ki so usmerjene proti tej teroristični organizaciji, so izvedli po vsej državi, tudi v večjih turških mestih.

Kot je na družbenem omrežju X sporočil Yerlikaya, so ta teden po vsej državi prijeli 119 domnevnih članov IS-ja. Osumljenci so bili aretirani v 23 od 81 turških provinc, tudi v Carigradu, Ankari in Izmirju.

Do teh aretacij prihaja po več množičnih pridržanjih, kot denimo v začetku avgusta, ko so turške oblasti prijele 99 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turčija je bila v preteklih letih prizorišče več večjih napadov, za katere je odgovornost prevzel IS. Med temi je bilo tudi streljanje v nočnem klubu leta 2017, v katerem je bilo ubitih na desetine ljudi.

Od junija lani je bilo po podatkih turških oblasti v državi aretiranih več kot 3600 ljudi, domnevno povezanih z Islamsko državo.

Nekateri od teh domnevnih članov IS-ja so se po razpadu samooklicanega kalifata na območju Iraka in Sirije leta 2019 naselili v Turčiji.

Dva od napadalcev, ki so marca lani v koncertni dvorani Crocus v Moskvi ubili 145 ljudi, sta po navedbah oblasti nekaj tednov preživela v Turčiji, preden sta se odpravila v Rusijo.

Odgovornost za ta napad je prav tako prevzel IS.