"Zaradi nedavnega napada na tanker z nafto pod grško zastavo je v zraku grožnja, da bo izbruhnila okoljska katastrofa brez primere," je Varnostnemu svetu povedal posebni odposlanec generalnega sekretarja za Jemen Hans Grundberg, ki je opozoril na nevarnost razlitja nafte.

Hutijevce je ob tem odločno pozval, naj opustijo nevarne napade na civilna plovila v Rdečem morju.

"Pred kratkim smo zaznali mračen mejnik – minili so trije meseci, odkar so hutijevci pridržali osebje Združenih narodov, druge humanitarne delavce in člane civilne družbe. Njihovo nezakonito pridržanje je nesprejemljivo," pa je med drugim dejal slovenski veleposlanik Samuel Žbogar.

Tudi on je obsodil napade v Rdečem morju in izpostavil, da bo "vsak prihodnji mir v Jemnu trajen le, če bo v celoti vključujoč".

Pozval je tudi k sodelovanju žensk v mirovnih procesih. "Zagotoviti je treba njihovo polno, enakopravno, smiselno in varno sodelovanje v vseh mirovnih in varnostnih procesih v Jemnu ter v humanitarnih prizadevanjih," je dejal Žbogar.

Varnostni svet je na povabilo Slovenije nagovorila tudi svetovalka pobude Peace Talk Linda al Obahi, ki je opisala nevzdržen položaj žensk v Jemnu.

Med drugim je dejala, da se ženske v tej državi spopadajo z boleznimi, pomanjkanjem hrane, vode in dostopa do osnovnih življenjsko pomembnih storitev, kot sta zdravstveno varstvo in izobraževanje, z revščino, pomanjkanjem gospodarskih priložnosti ter sistematično izključenostjo in zatiranjem.

Varnostni svet je pozvala, naj v Jemnu vzpostavi celovit, vključujoč, pravičen in trajen mir, ki bo osredotočen na tranzicijsko pravičnost in človekove pravice, naj zahteva spoštovanje mednarodnega prava in človekovih pravic ter zagotovi odgovornost za vse kršitve.