Le polovica jih verjame v Boga po nauku Svetega pisma, četrtina pa verjame v "višjo silo".

Gallup v raziskavi ugotavlja tudi, da le 47 odstotkov Američanov pripada kateri od verskih skupnosti – krščanski, muslimanski, judovski ali drugi – kar pomeni, da je ta delež prvič doslej padel pod 50 odstotkov.

ZDA so sicer v primerjavi z ostalimi razvitimi državami po svetu še vedno izjemno verna država. Okrog 55 odstotkov vprašanih je dejalo, da vsak dan molijo, primerljive ankete v evropskih državah pa kažejo, da to počne le okrog 22 odstotkov prebivalcev.

Sociolog Rodney Stark sicer poudarja, da so teorije o sekularizacijah družb prevara, in trdi, da se verska prepričanja po svetu krepijo. Za ankete pa pravi, da verni ljudje ne odgovarjajo na vprašanja tako kot nekoč. Opozarja na dejstvo, da se za ateiste opredeljuje le pet odstotkov Američanov.

Teorija o zavračanju odgovorov v anketah ni povsem brez podlage, kot dokazujejo predsedniške volitve v ZDA leta 2016, ko je Donald Trump premagal Hillary Clinton. Konservativni volivci izvajalcem anket niso radi priznavali, da podpirajo Trumpa in ankete so kazale na zmago Clintonove, pri dejanskem rezultatu pa je nato prišlo do preobrata.