Ob prisegi je pozval k jasnejšemu mednarodnemu položaju Evropske unije in dodal, da EU še ni našel svoje prave geostrateške vloge, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Še pred prisego se je v intervjuju za avstrijsko televizijsko postajo ORF opredelil tudi do stranke svobodnjakov (FPÖ). Na vprašanje, ali bi predsedniku stranke Herbertu Kicklu zaupal sestavo vlade ob morebitni zmagi na volitvah, ki bodo prihodnje leto, je odgovoril, da "s svojimi dejanji ne bo poskušal spodbujati protievropske stranke, ki ne obsoja ruske vojne proti Ukrajini".

Po podatkih avstrijske revije Profil stranko FPÖ trenutno podpira 28 odstotkov državljanov. Približno 24 odstotkov prebivalcev podpira stranko socialdemokratov (SPÖ), 22 odstotkov pa ljudsko stranko (ÖVP) pod vodstvom kanclerja Karla Nehammerja.

Van der Bellen je svoj drugi mandat osvojil na predsedniških volitvah oktobra lani, na katerih je prejel 56,7 odstotka glasov. Večina drugih parlamentarnih strank je podprla priljubljenega voditelja države. Svoje kandidate pa so v predsedniško tekmo podali le FPÖ in manjše stranke.