V resoluciji je VS izrazil resno zaskrbljenost zaradi nadaljevanja groženj islamistične milice Al Šabab za mir, varnost in stabilnost v Somaliji in regiji.

Varnostni svet je pozval donatorje, naj podprejo misijo Atmis, ki deluje od 1. aprila 2022 in šteje 12.626 pripadnikov, med njimi 1040 policistov. Resolucija generalnemu sekretarju ZN-a Antoniu Guterresu naroča, naj prek Podpornega urada ZN-a v Somaliji (Unsos) še naprej zagotavlja logistično podporo misiji.

Resolucija zagotavlja podporo 20.900 pripadnikom somalijske vojske in policije v skupnih operacijah z Atmis, Guterres pa mora do 15. novembra poročati o splošni zasnovi misije, ki bo nasledila Atmis z jasno strategijo za podporo zvezni vladi Somalije pri prehodu iz konflikta v mir.

Veleposlanik Velike Britanije, ki je pripravila predlog resolucije, je dejal, da je bila sprejeta v ključnem trenutku in zagotovil podporo njegove države pri napredku Somalije na področju varnosti. Varnostni svet se bo oktobra sestal s predstavniki ZN-a, Afriške unije in Somalije in razpravljal o napredku.

Predstavnik Somalije je dejal, da njegova vlada sodeluje v ofenzivnih operacijah proti skupini Al Šabab in poudaril potrebo po tehnični pomoči in logistični podpori.

Spomnil je na napad Al Šababa na plažo v Mogadišu 3. avgusta, v katerem je bilo ubitih več kot 30 ljudi, več kot 60 pa ranjenih in izrazil zaskrbljenost zaradi tihotapljenja nezakonitega orožja v Somalijo.