Do poteze Varšave prihaja po ostrih besedah in očitkih, ki sta si jih v zadnjih dneh izmenjala oba voditelja.

"Zaradi trditev francoskega predsednika v intervjuju za Le Parisien se je zunanji minister Zbigniew Rau odločil poklicati francoskega veleposlanika na pogovor," je danes na Twitterju zapisal tiskovni predstavnik poljskega zunanjega ministrstva Lukasz Jasina.

Macron je v četrtkovem pogovoru za francoski časopis komentiral izjave poljskega premierja Mateusza Morawieckega, pri čemer ga je obtožil, da je "skrajno desni antisemit, ki prepoveduje osebe LGBT", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Morawiecki je pred tem kritiziral Macrona zaradi njegovih večkratnih pogovorov z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki je konec februarja ukazal napad na Ukrajino.

Poljski premier je menil, da ti telefonski pogovori niso dosegli ničesar. "Kolikokrat ste se pogajali s Putinom in kaj ste dosegli?" je po poročanju AFP-ja novinarjem v ponedeljek dejal Morawiecki, pri čemer je s tem vprašanjem nagovoril Macrona.

"Ne razpravljamo, ne pogajamo se s kriminalci. Proti kriminalcem se je treba boriti," je dodal. "Nihče se ni pogajal s Hitlerjem. Bi se pogajali s Hitlerjem, s Stalinom, s Pol Potom?" je bil oster poljski premier.

Macron je za francosko televizijo TF1 v sredo te izjave označil za "neutemeljene in škandalozne". Dejal je tudi, da je Morawiecki voditelj skrajno desne stranke in da podpira njegovo tekmico Marine Le Pen na prihajajočih francoskih predsedniških volitvah.