Danes objavljeni dokument z naslovom Rimski škof se osredotoča na vprašanje papeškega primata in sinodalnosti, poroča Vatican News.

Predloge v obliki delovnega dokumenta sta danes predstavila kardinal v rimski kuriji Kurt Koch, ki je pristojen za ekumenizem, in generalni tajnik škofovske sinode Mario Grech.

Besedilo z naslovom Rimski škof povzema razvoj ekumenskega dialoga na temo primata in sinodalnosti v desetletjih od objave prelomne enciklike papeža Janeza Pavla II. o edinosti kristjanov "Ut unum sint", na spletni strani poroča Vatican News.

Dokument, ki ga je odobril papež Frančišek, predlaga več obsežnih sprememb za Katoliško cerkev. Novo razumevanje in drugačno izvajanje papeškega primata naj bi "prispevala k obnovitvi edinosti kristjanov", besedilo povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Prva sprememba se nanaša na novo branje naukov prvega vatikanskega koncila. Ta je leta 1870 razglasil dogmatsko nezmotljivost cerkvenega poglavarja. Papeža je razglasil tudi za vrhovnega zakonodajalca in sodnika celotne krščanske cerkve. Takratne odločitve naj bi zdaj vključili v novejšo teologijo, ki cerkev vidi kot skupnost, in jih prilagodili "današnjemu kulturnemu in ekumenskemu kontekstu".

Dokument poziva tudi k jasnejši ločitvi med različnimi področji odgovornosti rimskega škofa, kot je naziv za papeža. Pri tem bi bilo treba razjasniti, v kolikšni meri je lahko papež kot "zahodni patriarh" v nekaterih vprašanjih na isti ravni z vzhodnimi cerkvami, v drugih pa bi imel "primat edinosti v občestvu vseh cerkva", tako zahodne kot vzhodne.

Eden od predlogov se nanaša tudi na ustavo Katoliške cerkve, ki se mora nadaljevati k upoštevanju "sinodalnosti", torej skupnega posvetovanja in odločanja. Dokument vsebuje tudi predloge za prihodnjo ekumensko vlogo papeža.

Odprto ostaja vprašanje, kako se bodo predlogi Vatikana izvajali po kanonskem pravu. Papež bi lahko nekatere od teh, ki zadevajo njegovo oblast ali sinodalno ustavo Cerkve, uzakonil s cerkvenimi zakoni. Za odobritev preostalih bi verjetno morali sklicati tretji vatikanski koncil, poroča APA.

Kardinal Koch je kot prvi korak napovedal, da bo Vatikan poslal predloge v oceno drugim cerkvam, pri čemer upajo na pozitivne odgovore in nadaljevanje dialoga.