Med njimi sicer ni nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta, ki mu na poti do vrnitve še vedno stoji več pravnih ovir. Se je pa vrnila generalna sekretarka Katalonske republikanske levice (ERC) Marta Rovira, ki je od leta 2018 do danes živela v Švici.

Ob današnji vrnitvi je Rovira peš prečkala mejo med Španijo in Francijo ter ob tem v zrak dvignila pest v znak zmagoslavja. "Mnogokrat sem sanjala o tem trenutku. Danes moramo proslaviti zmago," je dejala na novinarski konferenci in ob tem obljubila nadaljevanja boja za neodvisnost Katalonije.

Z novim zakonom o amnestiji, ki ga je konec maja po številnih polemikah in nasprotovanju dela španske javnosti sprejela vlada pod vodstvom socialistov premierja Pedra Sancheza, je možnost vrnitve v domovino po koncu pregona dobilo približno 400 ljudi.

Med njimi pa ni nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta, ki mu je špansko vrhovno sodišče na začetku meseca zavrnilo amnestijo v povezavi z obtožbami o poneverbi javnih sredstev in ob tem potrdilo nalog za njegovo aretacijo.

Nekdanji predsednik katalonske vlade, ki od neuspelega poskusa odcepitve Katalonije od Španije leta 2017 živi v izgnanstvu, je danes v objavi na omrežju X pozdravil vrnitev svojih rojakov v Španijo. "S tem se je končala krivica. Zdaj se moramo vsi čim prej lotiti dela," je zapisal.

Blokada amnestije za Puigdemonta bi sicer lahko dodatno otežila življenje premierju Sanchezu, ki je zakon o amnestiji spravil skozi parlament v zameno za parlamentarno podporo katalonskih separatističnih strank, da bi si zagotovil nov mandat.