Odgovornost za napad je prevzela s pakistanskimi talibani povezana manj znana skrajna skupina.

Samomorilski napadalec se je razstrelil z avtomobilom bombo, drugi skrajneži pa so se nato več ur obstreljevali z varnostnimi silami. Tiskovni predstavnik vojske je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA povedal, da je bilo poleg samomorilskega napadalca ubitih vseh pet napadalcev.

Avtomobil bomba je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP eksplodiral na vhodu v poslopje, kjer so vojaki in drugi pripadniki varnostnih sil še spali. Neimenovani predstavnik lokalnih oblasti je za AFP povedal, da je v eksploziji umrlo najmanj 24 pripadnikov varnostnih sil, ranjenih pa jih je bilo okoli 30. Število žrtev bi lahko še naraslo, saj so bile v eksploziji uničene tri sobe, zdaj pa pod ruševinami iščejo morebitne preživele, je dodal.

S pakistanskimi talibani povezana manj znana skrajna skupina Tehrek e Džihad Pakistan je prevzela odgovornost za napad. Sporočila je, da je napad začela danes okoli 2.30 s samomorilskim napadom, preden so izvedli napad na oporišče.

Pakistan se od vrnitve talibanov na oblast v sosednjem Afganistanu leta 2021 spopada s porastom oboroženih napadov, še posebej v obmejnih regijah z Afganistanom. Po ocenah poznavalcev je islamske skrajneže opogumila vrnitev talibanov na oblast v Kabulu, potem ko se je od tam umaknila ameriška vojska.

V prvi polovici letošnjega leta je bilo po podatkih pakistanskega inštituta za varnostne študije 80 odstotkov več oboroženih napadov kot v enakem obdobju lani.