Po navedbah glavnega sindikata Fenprof se je tokrat zbralo več kot 150.000 ljudi.

"To je verjetno največji protest učiteljev" na Portugalskem, je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP povedal generalni sekretar omenjenega sindikata Mario Nogueira.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters je bil to eden največjih protestov na Portugalskem v zadnjih letih, ki se je zgodil v času, ko se socialistična vlada premierja Antonia Coste spoprijema z valom nezadovoljstva zaradi višanja življenjskih stroškov.

"Ogorčeni smo. Mizerne plače, diskriminatorna ocenjevanja, nečloveški urniki (...) to je realnost našega poklica danes," je na sobotnem shodu dejal 64-letni učitelj tehnike iz kraja Rio Maior, ki je približno sto kilometrov severno od Lizbone.

Učitelji zahtevajo izboljšanje pogojev zaposlovanja in poklicnega napredovanja ter plač, da bi sledile inflaciji. Želijo tudi, da se upošteva njihov dejanski delovni čas.

V preteklih tednih so protesti in občasne stavke potekali po regijah, zaradi česar so se pojavljale tudi prekinitve pouka. Ministrstvo za izobraževanje je napovedalo nov krog pogajanj s sindikati za prihodnji teden.