Po mnenju obeh strank Turković ne deluje v interesu Srbov in Hrvatov, temveč zgolj Bošnjakov, nasprotuje pa tudi spremembam volilnega zakona v BiH-u.

Pobudo za zamenjavo ministrice je že v ponedeljek sprejel dom narodov parlamenta BiH-a. Končno odločitev bo sprejel predstavniški dom parlamenta BiH-a, a bosta SNSD in HDZ BiH težko zagotovila potrebno večino glasov.

Po mnenju predstavnikov SNSD-ja in HDZ-ja BiH-a je Turković kot ministrica nastopala samovoljno in se ni usklajevala s pomembnimi državnimi akterji, s tem pa je škodovala zunanjepolitičnemu položaju BiH-a in njenemu ugledu.

Predsednik HDZ-ja BiH-a Dragan Čović je pobudo podprl, ker Turkovićevo doživlja kot osebo, ki izvaja izključno politiko največje bošnjaške stranke SDA. "Vse se je dogovorila znotraj stranke, da ne rečem znotraj ene družine," je dejal in dodal, da k temu prispeva tudi to, da BiH nima zakona o zunanji politiki.

Dušanka Majkić iz Dodikove stranke SNSD pa je Turkovićevo obtožila, da med svojim mandatom zunanje ministrice ni spoštovala interesov Srbov in Hrvatov. "Naša nesreča je, da nimamo zakona o zunanjepolitičnih zadevah, s katerim bi dosegli minimalni dogovor o zunanjepolitičnih ciljih," se je strinjala s Čovićem.

Predsednik stranke SDA Bakir Izetbegović je obtožbe na račun Turkovićeve zavrnil s trditvijo, da je dosledno branila interese države in delala v korist njenih narodov. "Držala se je strategije in zakonov. To, da te strategije nekomu niso všeč, pa je druga težava," je dejal.

Opozicijski predstavniki v domu narodov parlamenta BiH-a so vodilni hrvaški in srbski stranki očitali, da sta podprli pobudo zgolj zaradi pridobivanja glasov na prihajajočih volitvah, ki bodo 2. oktobra, čeprav se zavedata, da ne bo uspela.

Turković sicer nasprotuje tudi spremembam volilnega zakona, ki jih hoče uvesti visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH-u Christian Schmidt. Pretekli teden je tako na ZDA in nekatere od vodilnih evropskih držav naslovila pismo, v katerem zahteva, naj odrečejo podporo spremembam volilnega zakona, ki bi šle na roko zahtevam HDZ-ja oziroma Hrvatom v BiH-u.