Na Irskem so pred kratkim ocenili, da bi bilo dogovor med stranema morda mogoče doseči že do božiča.

London in Bruselj se že vse leto pogajata o usodi severnoirskega protokola, ki po izstopu Združenega kraljestva iz EU-ja ureja trgovinska vprašanja na Severnem Irskem. Da bi se izognil vzpostavitvi nadzora na meji z Irsko, ostaja del evropskega enotnega trga in carinske unije, kar s sabo prinaša nadzor blaga, ki na Severno Irsko dospe iz preostalih delov Združenega kraljestva.

Uveljavljanje protokola je deležno kritik zlasti od severnoirskih unionistov, ki posledično od februarja bojkotirajo delo tamkajšnjega parlamenta. Vlada takratnega premierja Borisa Johnsona je zato celo predlagala zakonodajo, ki bi enostransko spremenila protokol, v katerega je sam Johnson privolil med pogajanji z Unijo.

Čeprav zakonodajni predlog nadaljuje svojo pot v parlamentu, se je ton diplomacije med Brusljem in Londonom izboljšal, odkar je vodenje vlade oktobra prevzel Rishi Sunak.

"Vesela sem, da danes naše pogovore z Londonom zaznamuje nov, bolj pragmatičen duh," je v nagovoru irskim poslancem v četrtek na obisku v Dublinu dejala von der Leyen, ki je zagotovila, da EU posluša vse glasove na Severnem Irskem.

"Z uporabo zdrave pameti in osredotočenjem na vprašanja, ki so na Severnem Irskem zares pomembna, verjamem, da lahko napredujemo pri iskanju rešitev za praktična vprašanja v povezavi s protokolom," je dejala. Obenem je opozorila, da posledic brexita, kakršnega si je izbral London, ni mogoče odpraviti, enotni trg pa da mora na Irskem še naprej delovati.

Irskim poslancem je zagotovila, da bo Unija še naprej podpirala velikonočni sporazum, ki je končal tri desetletja trajajoč konflikt v regiji, na otoku Irska pa zato nikoli ne sme priti do t. i. trde meje.

Da je rešitev glede severnoirskega protokola blizu in morda mogoča že do božiča, je na podlagi pogovorov s politiki v Londonu po poročanju spletnega medija Politico pred kratkim ocenil tudi irski zunanji minister Simon Coveney.

Dogovor bi prinesel tudi izhod iz slepe ulice, v kateri se je znašla severnoirska politika, saj DUP zaradi protokola zavrača sodelovanje s Sinn Feinom, ki je zmagal na majskih regionalnih volitvah. Z oživitvijo dela parlamenta bi se izognili tudi predčasnim volitvam, ki sicer grozijo Severni Irski.