Alabama je glede na število prebivalcev upravičena do sedmih sedežev v zveznem predstavniškem domu in republikanski državni kongres je meje sedmih volilnih okrožij začrtal tako, da so večino temnopoltih volivcev, ki sicer predstavljajo četrtino vsega prebivalstva države, zrinili večinoma v eno samo okrožje. S tem so praktično republikanci zagotovili, da lahko demokrati računajo na osvojitev le enega od sedmih kongresnih sedežev.

Trije člani zveznega prizivnega sodišča – med njimi dva, ki ju je na položaj imenoval nekdanji predsednik ZDA, republikanec Donald Trump – so ugotovili, da je država Alabama s tem kršila zvezni zakon o volilnih pravicah, in ukazali določitev meja novih okrožij.

Konservativna večina zveznega vrhovnega sodišča razen predsednika Johna Robertsa je odločitev prizivnega sodišča zadržala z mnenjem, da je ukaz o začrtanju novih okrožij prišel preblizu letošnjih kongresnih volitev, ki bodo novembra.

John Roberts se je pridružil liberalni manjšini, za katero je ločeno mnenje napisala Elena Kagan, ki je menila, da država Alabama nedvomno krši zvezni zakon in tudi precedense vrhovnega sodišča.

Republikanci so nova okrožja narisali po štetju prebivalstva 2020, nekaj skupin volivcev pa je vložilo tožbo, ker nove meje zmanjšujejo pomen temnopoltih volivcev. Po njihovi zmagi na prizivnem sodišču je Alabama zaprosila vrhovno sodišče, naj odločitev o novih mejah zadrži do konca pritožbenega postopka.

"Ko so volitve tako blizu, morajo biti pravila jasna. Zapoznelo vpletanje sodišč lahko pelje v motnje in nepoštene posledice za kandidate, politične stranke in volivce. Eno je, če se država igra s svojimi volilnimi zakoni blizu volitev, povsem nekaj drugega pa je, če to počnejo sodišča tako blizu volitev," je v mnenju večine zapisal Brett Kavanaugh. Elena Kagan je opozorila, da je prizivno sodišče sprejelo odločitev več mesecev pred volitvami.