Guterres, ki je na položaju od 1. januarja 2017, bo novi, petletni mandat na čelu svetovne organizacije po potrditvi v Generalni skupščini ZN-a začel 1. januarja prihodnje leto.

Glavna ovira za podaljšanje mandata bi lahko predstavljal le VS ZN-a, kjer ima odločilno vlogo pet držav s pravico do veta. 72-letni Guterres, kot kaže, uživa podporo ZDA, Rusije, Kitajske, Velike Britanije in Francije.

V GS-ju ZN-a, ki bo Guterresa potrdil predvidoma že ta mesec, veta ni in nihče ne pričakuje težav. Guterres namreč nima uradnega protikandidata za položaj, ki ga je do zdaj v zgodovini zasedalo devet moških, od tega štirje Evropejci. Francoska tiskovna agencija AFP navaja, da si je položaja sicer želelo deset ljudi, vendar nihče od njih ni dobil formalne podpore katere od 193 članic ZN-a.

Predsedujoči VS-ju ZN-a, Estonec Sven Jurgenson je po zasedanju dejal, da je bila odločitev VS-ja ZN-a soglasna.

Krmarjenje svetovne organizacije brez zamere kateri od petih stalnih članic VS-ja ZN-a ni enostavno in Guterresu je to uspelo. Večina držav članic mu je tudi hvaležna, kako je vodil odnose z nekdanjim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ki ni bil niti najmanj naklonjen ZN-u ali ideji multilateralizma.

Veliko diplomatskih zmag v prvem mandatu Guterres nima, saj se vojne v Siriji, Jemnu in Maliju nadaljujejo. Zadnje leto dni je bil skupaj s svetovnimi voditelji obremenjen s pandemijo covida-19, ki je dejavnosti ZN-a preselila v virtualni svet.

Guterres bo imel zaradi zamenjave Trumpa z Bidnom lažje delo pri eni svojih glavnih pobud – boju proti podnebnim spremembam. Brez ZDA napredka ni bilo, v drugem mandatu pa bodo zagotovo na vrhu prioritet tudi pandemije, poleg vprašanj razvoja, miru in drugih, s katerimi se ukvarja ZN.

Organizacije za zaščito človekovih pravic upajo, da bo Guterres v drugem mandatu odločnejši glede hudih kršitev človekovih pravic po svetu.

"Njegov prvi mandat je zaznamoval molk glede kršitev človekovih pravic Kitajske, Rusije, ZDA in njihovih zaveznikov," je za AFP izjavil izvršni direktor organizacije Human Rights Watch Kenneth Roth.